Eveniment de închidere a proiectului „Primul pas”

 

Data:  03.06.2023. |    Locația: Lăzarea,

Descriere:

Evenimentul de închidere a proiectului a avut loc în data de 03.06.2023, la Casa de tip Familială „Kájoni János”din Lăzarea, județul Harghita. Beneficiari al proiectului din județele Mureș, Harghita și Covasna, specialiști și coordonatori s-au adunat aici pentru a evalua programul și a împărtăși experiențele lor.
Proiectul în valoare de 4.729.632 lei, finanțat din Fondul de Capital Uman al Uniunii Europene, a fost lansat în 2020 de Fundația Sfântul Francisc în regiunea secuiască, în județele Mureș, Harghita și Covasna. În aceste locații, 144 de tineri au participat la proiect, împărțiți în două grupuri țintă: cei care locuiesc încă în Case de tip Familiale și au împlinit deja vârsta de 16 ani, precum și cei care au fost crescuți în instituțiile, aparținând Fundației Sfântul Francisc, sau în alte instituții și au părăsit sistemul de protecția copilului, după anul 2016.
Cea mai mare formă de sprijin a programului a fost, asigurarea locuinței, timp de maximum doi ani pentru tinerii post instituționalizați; în total, 35 de persoane au solicitat acest lucru. Pe lângă locuință, tinerii au beneficiat de numeroase forme de sprijin și activități care ajuta pe ei să își construiască o viață independentă, cum ar fi dezvoltarea auto-cunoașterii, cunoștințe privind piața muncii și competențe în domeniul informaticii.
În cadrul proiectului, au fost înființate Centre de zi de consiliere și informare la Târgu Secuiesc, Gheorgheni și Târgu Mureș, unde, cu ajutorul psihologilor, asistenților sociali și altor specialiști, am oferit sprijin în pregătirea pentru viața independentă, consiliere psihologică și instruire în competențe digitale, tinerilor.
Pentru a facilita integrarea tinerilor pe piața muncii, s-a creat și o bază de date online, care conține CV-urile a 70 de tineri și 30 de oferte de muncă de la companiile care susțin proiectul. La evenimentul de închidere, tinerii care au participat la program au împărtășit experiențele lor. Ca parte a programului, am invitat adulți care au crescut în diferite case de copii în perioada comunistă pentru a-și împărtăși poveștile de viață și pentru a servi drept modele pozitive pentru tineri.

 

 

 

 

Raport eveniment